Het innovatiewoordenboek
Wat is Singularity?
De innovatiebranche heeft een eigen jargon. Ook bij ons vindt de ene vakterm na de andere zijn weg in presentaties, rapporten en gesprekken. Maar de woorden die voor ons gesneden koek zijn, roepen bij anderen niets anders op dan vraagtekens. Daarom leggen wij de belangrijkste termen aan je uit in ons innovatiewoordenboek. In deze editie gaan we in op de term: Singularity.
En dan nu in het Nederlands…
De term Singularity duidt op een punt in de toekomst waar kunstmatige intelligentie (AI) ons wereldbeeld compleet verandert. In onze huidige opvattingen zien we de mens als superieur intelligent. Als systemen intelligenter worden dan mensen, betreden we een nieuwe wereld waar we nu nog geen enkel idee bij hebben. Dat is de Singularity.
Wat houdt het in?
Singularity klinkt in de eerste instantie als science fiction. Toch zitten er wel degelijk theorieën achter die dit ‘keerpunt’ aannemelijk maken. Bijvoorbeeld die van exponentiële groei. Hoe dat werkt, leggen we uit met een voorbeeld:
Stel: je zit in een voetbalstadion. Bij de start van de wedstrijd valt er één druppel water op de middenstip. Elke minuut dat de wedstrijd duurt, verdubbelt het aantal druppels zich. In de tweede minuut zijn het er twee, in de derde minuut 4, in de vierde minuut 8, enzovoort.
De grote vraag is nu: hoe lang duurt het voordat het stadion zo vol met water staat dat je het moet verlaten? Denk hier even over na. Gedaan? Op wat voor tijdsbestek kwam je uit?
Waarschijnlijk waan je jezelf nog wel een aantal uur veilig. Helaas moeten we je teleurstellen, want vlak na de rust – zo rond de 47e minuut – is het stadion zo vol dat je er alleen nog zwemmend uit kunt.
Dezelfde vergelijking gaat op voor technologie. Die groeit niet lineair, maar exponentieel. Kunstmatige intelligentie ontstond voor het eerst in 1950, toen Alan Turing een computer met een persoon liet communiceren. Nu, ruim 70 jaar later, praten we tegen onze telefoon om antwoord te krijgen op onze vragen. Handig, maar niet wereldschokkend.
Wanneer vindt het kantelpunt plaats? In welk jaar is AI zo intelligent dat het zijn eigen algoritme kan verbeteren, en ons als mensen het nakijken geeft? Singularity-pionier Raymond Kurzweil voorspelt dat dit in 2045 gaat gebeuren. Over 24 jaar dus.
Dit lijkt misschien snel, maar volgens de theorie van exponentiële groei is dit zeker mogelijk. Stel dat we nu op 0,1% zitten van wat er mogelijk is met AI. Volgend jaar is dat 0,2%. Over 6 jaar is dat al 12,8%. En over 10 jaar hebben we de 100% procent bereikt. Zelfs als de groei niet volledig exponentieel verloopt óf we nog niet op de 0,1% benutting zitten, is 2045 een realistisch kantelpunt.
In de praktijk
The Singularity is Near, zo schrijft Kurzweil in zijn gelijknamige boek. Wat kun je hiermee voor je eigen bedrijf? De belangrijkste stap is om je ervan bewust te zijn dat innovatie exponentieel gaat. Als de groeicurve als een achtbaan omhoog schiet en je bent nog niet ingestapt, dan mis je de rit. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om niets te doen. Innoveren is een keuze. Maar zorg er wel voor dat je een gecalculeerd risico neemt. Oftewel: weet wat er kan gebeuren, en kies er bewust voor om dit wel of (nog) niet te doen.
Om mensen bewust te maken van de mogelijkheden en kansen exponentiële technologieën bieden, heeft Kurzweil samen met Peter Diamandis in 2008 vanuit Silicon Valley de zogenaamde Singularity University opgericht. Dit is inmiddels een wereldwijd fenomeen. Ook in Nederland hebben we er één. Op lokaal niveau zijn naast deze educatieve instelling ook vrijwilligerchapters opgezet om het gedachtegoed breed toegankelijk te maken en uit te dragen. Johan is samen met 4 anderen kartrekker van het chapter in Eindhoven. Dit chapter organiseert regelmatig events om mensen in de omgeving kennis te laten maken met de uitgangspunten van SingularityU.
Heb je vragen over Singularity of wil je weten hoe je dit gedachtengoed kunt toepassen in je eigen omgeving?
Neem dan contact op met Johan Treur. Dat kan via johan@hellonewday.nl of 06-55758973.
Welk woord wil jij toevoegen aan dit woordenboek? Laat het weten in een reactie!
Ray Kurzweil, The Singularity is Near: https://www.youbedo.com/boeken/the-singularity-is-near-9780715635612
0 reacties