Het innovatiewoordenboek
Wat is een transformation network?
De innovatiebranche heeft een eigen jargon. Ook bij ons vindt de ene vakterm na de andere zijn weg in presentaties, rapporten en gesprekken. Maar de woorden die voor ons gesneden koek zijn, roepen bij anderen niets anders op dan vraagtekens. Daarom leggen wij de belangrijkste termen aan je uit in ons innovatiewoordenboek. Het begrip dat deze week centraal staat is het transformation network.
Dit is het tweede deel van een drieluik over innovatienetwerken. In deel 1 kwam het creativity network aan bod, in deel 3 gaan we in op het process network.
En dan nu in het Nederlands…
In een transformatienetwerk ga je samen met anderen aan de slag met innovatie. Dit doe je in een eenmalig project. Het doel van het netwerk is om kennis te delen en deze toe te passen bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld een nieuwe technologie.
Wat houdt het in?
Een transformatienetwerk bestaat vaak uit een groep mensen of bedrijven die baat hebben bij dezelfde innovatie. In plaats van ieder voor zich het wiel uit te vinden, bundelen ze hun krachten om een gezamenlijke oplossing te bedenken. Aan het einde van het project neemt elke partij de nieuwe kennis met zich mee, om het in de eigen organisatie toe te passen.
Samenwerken in een transformatienetwerk gaat verder dan alleen praten: je ontwikkelt samen met anderen iets nieuws. Om de verwachtingen hierover helder te houden, is het goed om een overeenkomst te sluiten. Zo leg je vast wat de doelen zijn en wat iedereen inbrengt aan kennis en middelen. Ook voorkom je problemen met het toepassen van de nieuwe technologieën als je niet meer samenwerkt.
In de praktijk
Fieldlabs zijn een goed voorbeeld van een transformatienetwerk. In Fieldlab CAMINO bijvoorbeeld werken bijna 50 organisaties samen aan slim onderhoud. Hierbinnen lopen verschillende projecten om concrete oplossingen te bedenken en toe te passen. Voor elk samenwerkingsproject is de scope vastgelegd in een overeenkomst. Vaak ontwikkelt één organisatie technologie, en testen potentiële afnemers die binnen het project in de praktijk. Dit levert nieuwe inzichten op, waardoor alle partijen van elkaar leren en tot betere innovaties komen.
Wil je meer weten over transformatienetwerken of bijvoorbeeld over hoe je een transformatienetwerk opzet? Neem dan contact op met Ruben Ogink via ruben@hellonewday.nl of bel met 06-41490456.
Welk woord wil jij toevoegen aan dit woordenboek? Laat het weten in een reactie!
0 reacties