ElkeDagBeter
“Niet loslaten maar anders vasthouden”
Frank van Beers, bestuursvoorzitter Cello
In gesprek met succesvolle ondernemers probeer ik te achterhalen hoe het hun lukt om voortdurend beter te worden. Wat in de topsport heel normaal is lukt deze ondernemers ook in het bedrijfsleven. Voor Frank van Beers, bestuursvoorzitter van Cello, is het helder: “Je moet niet loslaten, maar anders vasthouden”. Het lukt hem om binnen een grote zorginstelling (ruim 2500 medewerkers en 2300 cliënten) voortdurend te verbeteren en te innoveren.
De persoonlijke innovatie drive
De samenleving is flink aan het veranderen; de groeiende vraag naar zorg, minder geld van de overheid, andere rollen en verantwoordelijkheden, digitalisering, etc. “Juist die verandering in de maatschappij zijn mijn drive om vanuit Cello daar goed op in te kunnen spelen. Met hetzelfde geld meer doen vraagt om ‘anders’ werken, niet nog harder! Je kunt minder tijd bij je cliënt zijn en toch moet je betere zorg verlenen. Dat vraagt om innovatie!”
#ElkeDagBeter vraagt “anders vasthouden”
Vanuit hun zorgtaak vragen ze ouders om hun kind niet los te laten, maar anders vast te houden. Zo ontstaat voor Cello meer ruimte om de zorgafspraken op een juiste manier uit te voeren. Deze vergelijking gaat ook voor Frank als bestuurder op. Cello laat teams niet los maar houdt ze anders vast. De ruimte en drive om te vernieuwen die dan ontstaat bij de teams, is geweldig. De échte reden waarom wij het allemaal doen is de positieve reactie van onze cliënten op de verbeteringen die ze ervaren! En dat alleen door anders vast te houden!
Tips van Frank
#1 Creëer een helder speelveld: “Wat is de bedoeling?”
Cello gaat van “zorgen voor” naar “zorgen dat”. Voel het verschil. Zorgen voor iemand is heel anders dan zorgen dat iemand de juiste zorg krijgt. Met deze aanpassing wordt het mogelijk om de specifieke zorgtaken apart te benoemen. En daarmee kun je aan de gang om voortdurend te verbeten. Dit betekent niet dat de taken “totaal anders” worden maar wel de intentie om steeds iets beter te worden. Zo creëert de visie van het bedrijf rust, structuur en focus in de verbetering.
#2 Geef ruimte en vertrouwen; “Mislukken mag”
Cello heeft teams gecoacht naar vitale teams: een variant op zelfsturende teams. Teams met een eigen verantwoordelijkheid die de drive meekrijgen om voortdurend te verbeteren. Cello biedt centraal ondersteuning en geeft de kaders waarbinnen de teams zelf mogen handelen (en fouten mogen maken). Ze worden daarin uitgedaagd om plannen te maken en te presenteren. De plannen worden afgewogen op de schaal: cliënt, medewerker en organisatie. Het meten van verbeteringen gebeurt puur vanuit de cliënt: ervaart die betere zorg?
Voor Cello blijft fouten maken natuurlijk wel een spannende in combinatie met de zorgtaak voor cliënten. Maar, als je er goed over in gesprek blijft hoeft dat niet te remmen. Leuk is dat Cello zelfs een aparte prijs gemaakt heeft voor de meesterlijke mislukking. Een idee dat in zijn oorspronkelijke opzet mislukt, maar wel iets anders oplevert!
#3 Werk samen, je hebt anderen nodig
Waar Cello vroeger nog een instelling was die prima zorg leverde, maar vooral naar binnen gericht was, zoeken ze nu veel vaker de samenwerking: niet alleen intern maar vooral ook extern. Je hebt elkaar allemaal nodig om samen de verbeteringen mogelijk te maken. Natuurlijk profiteert Cello van schaalomvang om innovaties op te pakken. Tegelijkertijd kan die grotere schaal belemmerend werken. Kleinere organisaties zijn soms wendbaarder en kunnen eerder met nieuwe ideeën aan de slag. Door samen te werken kom je echt verder. Daarbij is het een kwestie van houding: door je open te stellen en een actief netwerk te vormen lukt het te innoveren.
Ben jij net als Frank ook zo actief en concreet bezig met elke dag beter te worden? Of is het leuk om een keer te kijken wat deze tips voor jouw organisatie betekenen? Let me know! p.ketelaars@hellonewday.nl of 06-20866163