ElkeDagBeter
“Wandelingen met de hond zijn mijn strategiesessies”
Geert van Herwijnen
In gesprek met succesvolle ondernemers proberen we te achterhalen hoe het hen lukt om voortdurend beter te worden. Wat in de topsport heel normaal is, lukt deze mensen ook in het bedrijfsleven. Deze keer: Geert van Herwijnen, accountant en vennoot bij WEA Rivierenland Accountants en Adviseurs.
Dat Geert het vak van accountant inrolde, was puur toeval. Lang dacht hij namelijk dat hij bakker zou worden. Zijn vader was bakker, hij ging naar de bakkersschool en kon zo in het familiebedrijf beginnen. Maar tijdens zijn opleiding kwam hij erachter dat het vak hem niet lag. Toch was het diezelfde bakkerij die hem uiteindelijk leidde naar het vak van accountant. Geerts opa deed de administratie van het familiebedrijf. Toen hij ziek werd, wees hij zijn kleinzoon aan als vervanger.
Dat was Geerts eerste kennismaking met debet en credit. En dat smaakte naar meer. Hij besloot verder te leren: na het afronden van de bakkersschool volgde hij een hbo-opleiding economie en een universitaire studie. Vele jaren en verschillende banen later is Geert nu vennoot bij WEA Rivierenland. Bij ons vertelt hij over zijn weg naar deze functie en wat hij doet om elke dag beter te worden.
Meetellen
“Toen ik mijn studie had afgerond, was ik 30 en had ik twee kleine kinderen. Om Registeraccountant te worden, moest ik nog twee jaar een opleiding doen. Op dat punt in mijn leven had ik daar eigenlijk geen tijd voor. Het is natuurlijk onzin, maar op dat moment telde ik in de accountancy voor mijn gevoel niet echt mee als ik ‘slechts’ Accountant Administratieconsulent was. Daarom zegde ik mijn baan bij Van Noord Accountants op. Ik solliciteerde bij de Rabobank en ging me aanvankelijk bezighouden met financieringsaanvragen voor bedrijven. Al snel stapte ik over naar de afdeling Bijzonder Beheer. Bij de bank heb ik veel geleerd. Het was vooral interessant om door de bril van de bank te kijken naar mijn eigen vak: accountancy.”
“Ik werkte net een jaar bij Bijzonder Beheer toen in 2008 de crisis uitbrak. Ineens veranderde de insteek van ondernemers helpen om erbovenop te komen naar faillissementen, curatoren en het verkopen van huizen. Dat paste totaal niet bij me. Ik wilde ondernemers in moeilijkheden er weer bovenop helpen, niet alles wat ze hebben opgebouwd gaan afbreken. Bovendien zag ik vaak dat accountants alleen maar cijfers aanleverden. Ik dacht regelmatig: ‘als je nu met deze ondernemer vooruit had gedacht, zat hij hier niet tegenover je’.”
Vastbesloten
“In 2010 besloot ik om terug te keren naar Van Noord. Ik was erachter gekomen dat de RA-titel niet het verschil maakte. Met drs. vóór en AA achter mijn naam ging het ook wel lukken. Ik keerde terug in de accountancy met grootse plannen om het anders te doen. Meteen zei mijn compagnon: ‘ach, over een half jaar doe je het weer net zoals wij’. Dat maakte me nog vastbeslotener om wél door te zetten. Ik nam het team mee, coachte hen richting een nieuwe manier van denken en probeerde ook mijn vennoot te laten aansluiten. Commitment van de voltallige hoogste leiding van een onderneming is noodzakelijk om het schip van koers te laten veranderen. Na drie of vier jaar merkte ik dat het samen met hem niet ging werken. Hij besloot uit te stappen, ik vond een andere vennoot die mijn visie deelde.”
“Kort daarna verkocht Van Noord zijn vestigingen aan Accon avm. In Zaltbommel voelden we er weinig voor om ons aan te sluiten bij een grote en anonieme organisatie. We werkten al samen met WEA. Dat is een coöperatie van 9 zelfstandige accountantskantoren met bij elkaar 400 medewerkers. Dit zagen we wel zitten: we bleven het gemoedelijke kantoor met 25 medewerkers, dat alle klanten bij naam kent, maar konden ook gebruik maken van de specialisten van WEA. In 2017 maakten we de overstap. Sindsdien zijn we elk jaar 20% gegroeid. Als je kijkt naar de impact dan was de keuze voor WEA één van de beste beslissingen als ondernemer.”
Blik vooruit
“Na de overstap kon ik me volledig gaan focussen op mijn ideaalbeeld. Het belangrijkste wat ik wilde doen is écht meedenken met de klant en bijdragen aan hun succes. Ik wil ondernemers een overzicht geven waarop ze niet alleen zien hoe ze er nu voor staan, maar ook hoe de toekomst er financieel uitziet. En wat er gebeurt als ze investeren of uitbreiden. WEA kwam hiervoor op het juiste moment. Zij hebben de software JOOST ontwikkeld. Deze software geeft ondernemers een dashboard waarop ze niet alleen hun balans en resultatenrekening zien, maar vooral hun liquiditeitspositie nu en in de toekomst. Dat spreekt veel meer tot de verbeelding dan kale cijfers.”
“Ook helpt het mij om te doen wat ik belangrijk vind: vooruitkijken. Met alle klanten praten wij minimaal één keer per jaar over de toekomst. Dan bespreken we – even uit de waan van de dag – welke kant ze op willen met hun bedrijf en of ze de juiste dingen doen om daar te komen. Zo help ik hen om ook beter te worden. Het liefst gaan we per kwartaal met elke klant in gesprek. Maar door ervaring weet ik ook dat niet iedereen hiervoor openstaat. Dus tegenwoordig doe ik deze sessies alleen met degenen die het graag willen én die hun administratieve processen tiptop in orde hebben, zodat we over betrouwbare cijfers beschikken. Het geeft zoveel voldoening als je ziet dat ze er inderdaad baat bij hebben.”
Geert is erop gebrand om te blijven verbeteren, zelfs als het onmogelijk lijkt om het tij te keren. Hoe doet hij dat? Dit zijn drie van zijn belangrijkste tips:
Tips van Geert
#1: Werk bewust aan je bedrijfscultuur
“Managementgoeroe Peter Drucker zei ooit: ‘culture eats strategy for breakfast’. Daarmee bedoelt hij dat je nog zo’n effectieve strategie kunt hebben: als je bedrijfscultuur niet goed is behaal je geen succes. Daarom bouw ik actief aan onze bedrijfscultuur. Ik vind het heel belangrijk dat mensen zich veilig voelen. Ze moeten weten dat ze zich hier kunnen ontwikkelen, dat initiatief wordt beloond en dat ze voor fouten nooit gestraft worden. In een veilige omgeving nemen mensen initiatief en kun je leren van elkaars missers. Dat is heel belangrijk om je te kunnen blijven verbeteren.”
#2: Denk vooruit
“Als ondernemer is het ontzettend makkelijk om te verdwalen in de waan van de dag. Daar heb ik zelf ook last van. Daarom plan ik bewust momenten om na te denken over de toekomst. Bijvoorbeeld door met mijn compagnons één keer per maand een hapje te eten en te overleggen. Maar ook tijdens wandelingen met de hond. Dan stap ik stevig door en focus ik mijn gedachten op de toekomst. Daar kan ik echt van genieten. En het levert altijd nieuwe inzichten op. Hetzelfde doe ik als ik in mijn vakantie op het strand lig: steeds een paar stappen vooruit denken (alsof je aan het schaken bent) en mijmeren over de toekomst,.”
#3: Durf in te grijpen
“Overal waar echte problemen zijn, is te laat ingegrepen. Een ondernemer moet vooruitkijken en op tijd het roer omgooien. Dat is soms moeilijk. Zelf zegde ik mijn baan op zonder dat ik een nieuwe baan had, terwijl ik net was getrouwd en een huis had gekocht. Mijn schoonmoeder schoot enorm in de stress. Maar het is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Ook bij de ondernemers waar ik mee werk zie ik dat het soms nodig is om de bezem erdoor te halen. Maar het komt nogal eens voor dat men ervoor kiest de kop in het zand te steken. Pappen en nathouden is de doodsteek voor zo’n bedrijf. Mijn advies is: kijk vooruit en durf in te grijpen nog voordat anderen het probleem zien. Durf pijnlijke keuzes te maken. Het geeft niets als het even pijn doet. Zonder pijn geen vooruitgang. De mensen die op dat moment pijn hebben zijn je later dankbaar!”
We bedanken Geert voor zijn mooie inzichten en waardevolle tips. Natuurlijk hopen we dat ze jou als lezer op weg helpen om ook elke dag beter te worden. Wil je samen met ons kijken hoe je deze tips kunt gebruiken in je eigen organisatie? Neem dan contact op met Ruben Ogink via ruben@hellonewday.nl of bel 06-41490456.
0 reacties