Het innovatiewoordenboek
Wat zijn Boundary Spanners?
De innovatiebranche heeft een eigen jargon. Ook bij ons vindt de ene vakterm na de andere zijn weg in presentaties, rapporten en gesprekken. Maar de woorden die voor ons gesneden koek zijn, roepen bij anderen niets anders op dan vraagtekens. Daarom leggen wij de belangrijkste termen aan je uit in ons innovatiewoordenboek. In deze editie gaan we in op de term: boundary spanners.
En dan nu in het Nederlands…
De boundary spanner is een persoon die onderwerpen vanuit verschillende vakgebieden of sectoren met elkaar verbindt. Dit doet hij door op inhoudelijk vlak kennis te overbruggen. De boundary spanner fungeert daarmee als kennistolk tussen personen. Hij vertaalt niet, maar zorgt ervoor dat verschillende disciplines elkaar kunnen begrijpen. De rol van boundary spanner is daarmee één van de rollen die bij open innovatie projecten en -ecosystemen essentieel is om succesvol bij te dragen aan nieuwe ontwikkelingen.
Wat houdt het in?
Open innovatie gaat over de grenzen van een organisatie heen. Daardoor is vaak meer inspanning nodig om dit type innovatie doelgericht te maken. Inspanning die wel loont, aangezien zij leidt tot meer innovatievere en succesvol toepasbare oplossingen. De literatuur beschrijft 3 rollen die nodig zijn voor succes:
De orchestrator: procesbegeleider
Orchestrators zorgen ervoor dat de samenwerking goed loopt. Ze plannen meetings, organiseren activiteiten en begeleiden alles wat er binnen het netwerk gebeurt: datgene wat nodig is dus. Zo zorgen ze ervoor dat het netwerk soepel loopt en er niets tussen wal en schip valt.
De social broker: sociale makelaar
Social brokers verbinden mensen aan elkaar. Ze luisteren waar iedereen mee bezig is, waar de ambities liggen en brengen mensen samen waarvan ze verwachten dat dit waardevol is. Hoe meer onderlinge verbindingen er zijn, hoe hechter en sterker het netwerk.
De boundary spanner: kennistolk
De derde rol is die van boundary spanner. In open innovatienetwerken komen mensen uit verschillende organisaties, vakgebieden en contexten samen. Die spreken allemaal hun eigen taal. Boundary spanners zorgen ervoor dat ze elkaar begrijpen. Daarmee zijn ze een soort inhoudelijke bruggenbouwers. Hiervoor moeten ze voldoende weten van elk vakgebied om de experts in hoofdlijnen te kunnen snappen. Door inhoudelijke verbindingen te leggen ontstaan nieuwe inzichten. Dit leidt binnen innovatienetwerken tot nieuwe oplossingen.
In de praktijk
Netwerken zijn het effectiefst als elk van deze drie rollen is vervuld. Hieronder vind je drie voorbeelden uit de praktijk:
Orchestrator: Netwerk Duurzaam ‘s-Hertogenbosch en Fieldlabs
Voor Netwerk Duurzaam ’s-Hertogenbosch verzorgt Pim de rol van orchestrator. Hij doet wat nodig is om mensen te helpen elkaar te vinden. In dit geval over vragen en initiatieven rondom duurzaamheid in en rondom de gemeente ’s-Hertogenbosch. Daarnaast vervullen we als Hello New Day deze rol ook bij verschillende Fieldlabs van World Class Maintenance. Ook hier zorgen we ervoor dat het netwerk in beweging blijft en alles goed geregeld is.
Social broker: apps
De rol van sociale makelaar kan door een persoon vervuld worden, maar is ook vrij eenvoudig te automatiseren. Sociale netwerken zoals LinkedIn en Facebook doen dit al jaren met algoritmes op basis van interesse. Maar ook events gebruiken apps waarmee ze mensen met dezelfde achtergrond aan elkaar koppelen. Mensen vullen in een app vragen in, en op basis van de antwoorden linken ze gelijkgestemden aan elkaar. Natuurlijk kan dit ook in persoon; bij de vorming van nieuwe samenwerkingsprojecten zoals bijvoorbeeld ‘De Slimme Vecht’ vervullen wij ook deze rol.
Boundary spanner: proeftuin RTC Almelo
Het project RTC Almelo gaat over Real Time Controle van het rioleringssysteem in de gemeente Almelo. In deze proeftuin van Fieldlab CAMINO zitten mensen uit veel verschillende vakgebieden, die veel aanvullende en relatief weinig overlappende kennis hebben. De een weet alles over algoritmes, maar niets over het riool. De ander kent de IT achter het besturingsplatform, maar heeft minder kennis over hoe de daadwerkelijke pompen werken.
Alle kennis is noodzakelijk om tot een innovatief product te komen. Samen kunnen ze namelijk iets creëren wat hen afzonderlijk van elkaar niet lukt. Maar om al die kennis te koppelen, is er een tolk nodig die hen helpt om elkaar te begrijpen. In dit project vervult Ruben de rol van boundary spanner.
Verschillende rollen, verschillende personen?
In theorie is elke rol binnen open innovatie een afzonderlijke, maar in de praktijk hoeft dat niet altijd zo te zijn. Vaak doe je in de rol van orchestrator veel kennis op. In de loop der tijd neem je dan automatisch ook de rol van boundary spanner op je. Ook ben je soms social broker, simpelweg omdat je met veel verschillende partijen hebt samengewerkt.
Wel is het goed om – als je bezig bent met open innovatie – te kijken of de genoemde drie rollen binnen je netwerk voldoende zijn ingevuld. Het aanstellen van de juiste mensen is namelijk bepalend voor je succes. Ontbreekt een bepaalde rol, dan kun je specifiek op zoek gaan naar iemand die deze in kan vullen.
Wil je meer weten over boundary spanners of wil je aan de slag met open innovatie? Neem dan contact op met Ruben Ogink via ruben@hellonewday.nl of bel met 06-41490456.
Tip: in de Academy of Innovation verzorgen we aanstaande vrijdag een gratis webinar over open innovatie. Interesse? Meld je meteen aan of bekijk de agenda.
Welk woord wil jij toevoegen aan dit woordenboek? Laat het weten in een reactie!
0 reacties